Veckans tidningsledare . v 35

Det har varit ett par veckor fyllda av OS i alla tidningar, så även i denna veckans ledare. Dock skrivs det även om andra intressanta saker, som tex en kommentar om Burt Reynolds bringa och hur slarviga Google är.

Här följer ett axplock av vad som skrivs i ledarna i de tidningar som legat på mitt bord denna vecka.

 

Affärsvärldens Jon Åsberg skriver om ”För få vinnarskallar i Peking”.

”Vad ska man säga om svenskarnas insats i OS, så här långt? Fiasko, förstås.” Åsberg fortsätter längre fram i ledaren med ” Vad beror den svenska flatheten på? Bristen på tjuriga vinnarskallar som inte nöjer sig med mindre än seger?” Avslutningsvis säger Åsberg ” Men med tanke på hur många internationellt framgångsrika företag Sverige har, och hur få guldmedaljörer i Peking, är det snarare tvärtom; idrotten har en hel del att lära av näringslivet.”

 

AGIs chefredaktör Peter Ollén skriver om ”Vilka värden blir kvar när allting lagt sig?”

”Pratar jag med flertalet leverantörer och grafiska företag, så är de ganska nöjda med marknaden just nu. Det är oroligt, men känns ändå som att det finns mer att göra nu, jämfört med för ett år sedan.” Ollén fortsätter med ”Medan all annan grafisk produktion konkurrerats sönder och samman, så finns det kvar marginaler vid tryckning av storformat. Det är glädjande information inför läsning av det här numret, där vi djupdyker i storformat i alla dess former.”

 

Dagens Medias tf chefredaktör Fredrik Svedjetun skriver om ”Google borde föregå med gott exempel”.

”Under det senaste året har vi bland annat sökt svar på hur stor Googles omsättning är i Sverige, och vad bolaget gör för resultat. Siffror som jag är övertygad om är intressanta för annonsörer och mediebyråkonsulter.” Svedjetun uttrycker sig vidare att ”Googles slarv, tveksamma upplägg och bristfälliga öppenhet är värd att diskutera.”

 

Din Tekniks chefredaktör Robert Långström skriver om ”Har du patent på ditt liv”?

”Runt ett avlång bord fyllt med Cola Light och Cashewnötter sitter sju briljanta hjärnor. En blandning av neurokirurger, kemiprofessorer och dataingenjörer.”  ”Företaget heter Intellectual Ventures och de tillverkar ideér.” Långström går in vidare om företaget; ”Kritiker kallar Myhrvold för ett patenttroll som samlar på sig allt för att kunna stämma andra för patentintrång och därigenom tjäna pengar.” 

Längre ner i ledare fortsätter Långström, ”En patentexpert som dock stämmer för fullt är bioteknikföretaget Monsanto. En multinationell jätte med 15 000 anställda som fokuserar på genmanipulerade grödor och livsmedel – men som också vill ta patent på grisen.”

Avslutningsvis skriver Långström; ”Som ni märker är patentvärlden snårig som Burt Reynolds bringa. Tur då att vissa patent lugnt somnar in på USA:s patent- och registreringsverk.”

OBS! axplocket av det jag skrivit kommer ifrån pappersutgåvorna av tidningarna. Länkar till varje tidnings hemsida hittar ni vid varje inlägg.

One comment

  1. Vilken utmärkt bra ide´! Hit kommer jag gärna ofta!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>