Monolog blir dialog, eller?

Hur kommer framtidens journalister prata med oss läsare? Hur ska de prata med oss? Ska vi bli inblandade, vi som läser eller ska de vara de allvetande? Hur ska medierna och pressen göra för att få de unga att vilja engagera sig och vilja läsa tidningarna, oavsett om de är online eller inte?

Detta är frågor som åtminstone jag funderar över och är nyfiken på vart det ska sluta. Med fyra tonåringar i huset från 13 till 19, med flera nära vänner som är journalister, med ett yrke som medierådgivare och som frekvent bloggare och internetanvändare är jag mitt i de här frågeställningarna dagligen. Vid frukost bordet försöker vi få barnen att läsa tidningen men de tittar på oss med stora ögon samtidigt som de ser på radio på teve och letar upp svar på alla sina frågor på nätet. För de handlar framtiden om att allt är en dialog. Men hur ska vi komma från den värld som bygger på en monolog till att det blir en dialog, utan att tappa kraften i kunnandet hos skribenten?

Jag hittade en intressant artikel på bloggen Same Same but different om en kommande bok som tar upp just de här frågorna. Det är Kristian Lindquist som snart ger ut en bok om webbjournalistik. Men först släpper han ett kapitel ur boken som handlar om just från monolog till dialog. Läs mer här.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>