Driva eget utan att starta eget

”Oj vad du är modig! DET skulle jag aldrig våga! Usch nä, det är så mycket att tänka på!”

Så lät det från många håll när jag skulle starta mitt företag. Själv hade jag bara en tanke i huvudet, jag ville klara mig själv och jag ville sköta mig själv och min tid. Jag hade inte en tanke på allt det administrativa eller att det kan vara besvärligt med bokföring. Så här i efterhand har jag naturligtvis upptäckt även den svåra sidan med företagandet men jag kämpar på och jag bokför, marknadsför och administrerar samtidigt som jag sliter och jobbar för att  få göra det jag älskar.

Igår fick jag dock reda på något som jag inte vetat om innan och det är att det faktiskt finns möjlighet att driva eget företag utan att faktiskt starta eget företag! Vet inte om jag hade velat göra så om jag hade vetat om det för 5 år sedan men jag tycker det är en intressant tanke. En tjej som heter Maria kontaktade mig igår och berättade om sitt företag Öresund at work. Såhär skriver hon till mig:

”Under namnet Öresund at work hyr vi ut oss som arbetsgivare åt driftiga entreprenörer. Att hyra sin arbetsgivare är en alldeles utmärkt idé om man är i startgroparna för att starta eget men tvekar inför alla kostnader och åtaganden. Det kostar ju trots allt en del pengar att starta upp ett företag. Genom att anlita oss som arbetsgivare kan man gå igång med sin verksamhet direkt efter registrering. Att testa sin affärsidé hos Öresund at work är i princip gratis. Det kostar inget att registrera sig; först när faktureringen börjar tar vi betalt. På detta sätt är det helt risktfritt att prova sin affärsidé utan att dra på sig de kostnader och åtaganden som en företagsstart faktiskt innebär.”

Först visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka men efter att ha funderat en stund bollade jag deras idé med mina kollegor och det blev en intressant och meningsfull diskussion som föddes ur detta. Min man berättade om flera tecknare som han visste hade använt sig av just den här sortens företag förr. Det var vid tillfällen när frilansare kanske hade en stor arbetsgivare som även skötte moms/skattedelen åt en. Då blev det problem när andra företag ville jobba med en. De kunde kanske inte ta moms/skattedelen utan ville att frilansaren skulle ha företag. Då kontaktade man just den här typen av företag som Öresund at work. Numera tror jag dock att det har utvecklats lite mer och jag tror verkligen att det kan vara bra för de som vill testa en affärsidé eller kanske jobbar halvtid som anställd och kör eget bredvid.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>