Hur ofta behövs dagstidningen?

Hur ofta behövs dagstidningen?

Bunch of magazines

Varje dag hämtar miljoner människor sin dagstidning i brevlådan. Öppnar den till frukost, kanske. Läser rubriker och ingresser, eventuellt. Förr tog man med sig tidningen på bussen eller tåget in till kontoret. Numera får tidningen stanna hemma och vi lyssnar och läser nyheterna i vår mobiltelefen och/eller i datorn på kontoret  under dagen. Snabba nyheter. Vi har nog aldrig varit så uppdaterade på dagens nyheter som vi är idag. Frågan jag då ställer mig är hur ser framtiden ut för den dagstidning vi känner till idag?

Dagens ungdomar växer upp i en värld där vi föräldrar ger de både nätet som möjlighet och frihet att hämta in information och nyheter ifrån samtidigt som vi visar de det tryckta mediet genom boken, dagens tidning och vecko/månadstidningarna. För även om vi vuxna är nyfikna på det nya mediet och tar det till oss med en sanslös snabbhet vill vi ändå inte släppa vårt gamla tillvanda sätt helt. Vi kämpar med näbbar och klor för att hitta vägar att använda oss av det vi känner till samtidigt som vi lär oss nytt.

Men jag är inte ensam om mina funderingar kring vad som kommer att hända med vår älskade dagstidning. Bland annat kan man läsa detta på Umeålives hemsida: Västerbottens Kuriren vill veta hur den klassiska dagstidningen kan överleva som opionsbildare när nya medier förändrar människors konsumtion av nyheter och deltagande i samhällsdebatten. En forskare ska anställas under ett år för att studera utvecklingen. Utlysningen av forskartjänsten sker tillsammans med Riksbankens Jubileumsfond.

Frédéric Filloux, en av skribenterna på Mondaynote drar det hela lite längre och i hans senaste blogginlägg kring vad som händer med medierna 2010 funderar han kring om dagstidningen verkligen behöver komma ut varje dag. Han skriver att kanske räcker det med att dagstidningen kommer ut 2-3 dagar i veckan och då istället fokuserad på lite längre intervjuer och stories. De absolut dagliga nyheterna får vi oss ändå till livs digitalt på ett eller annat vis.

Jag blir nyfiken på vad 2010 har i beredskap åt oss gällande detta och ser fram emot att läsa, skriva och ta in ALLT :)

2 comments

 1. Dagstidningen, jag älskar dagstidningen… men mest för det den är än för vad den innehåller.

  Just nu är jag hemma i Malmö och varje gång jag är här ber jag pappa fixa så att Sydsvenskan kommer i brevlådan. Varför?!?! Som mannen påpekar läser jag inte alla artiklar alltid.

  Visst kan man läsa tidningar på nätet, men det är inte samma sak. Jag sitter vid datorn hela dagen, större delen av mitt vakna liv och läser, mejlar, bloggar, chattar. Jag tycker själv jag hänger med ganska ok i teknikens värld.

  Men när det gäller vissa saker går det inte alls lika bra, häribland böcker, dagstidning, tidningar (speciellt inredning). Jag antar att det har att göra med att helheten, att bläddra i boken/tidningen är en njutning i sig. Jag tycker det är skönt att slippa vara inkopplad i ett eluttag och slippa ”nymodigheter”… bara sitta och bläddra i min tiding och njuta av bilder, text, typsnitt, färg och lukten.

  Dock är det ju precis som jag skrev innan, att jag inte vill/hinner läsa allt i dagstidningen, speciellt inte mitt i veckan.

  Tidigare vet jag att om man bodde utanför Malmö kunden man prenumerera på Sydsvenskan endast på helgena. Det tror jag skulle kunna vara ett vinnande koncept. Medan vi sitter vi datorer, får gratistidningar och ständig inmatning av info hela veckan kan det vara skönt att slappna av med en dagstidning man kan ta i, bläddra långsamt i, lägga undan tills senare, lösa korsord, etc. på helgerna.

  Trevlig start på veckan!

 2. Din första mening i kommentarer stämmer helt överens med vad jag också tycker. Det är en svår balansgång att ha kvar sin älskade dagstidning samtidigt som man faktiskt inte riktigt läser den. Din idé med helgtidning är inte dum. Vi har haft det så med DN ett tag och det är verkligen positivt att få en riktigt bra tidning på helgen för det är ju då man har tid att läsa den. Men jag skulle även vilja ha den tex på onsdagar också :)
  hoppas din vecka blir bra här i Malmö… snön är ju nästan borta men kallt och blåsigt är det…

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>