Ungdomar & Jobb – Torsdagskrönika

Sitter utmattad vid köksbordet efter en lång dag. Ett stort gäng tonåringar har ätit makens pannkakor och diskuterat hur dagen har varit. De börjar prata jobb och jag känner att mina öron spetsas. Är något som får mig intresserad. Något som väcker min trötta hjärna. Äldsta sonens flickvän berättar hur hon äntligen har fått ett jobb. Ett hett efterlängtat jobb som både behövs och blir roligt. En av sönerna kontrar då och berättar att även han fått jobb, han är själv fortfarande lite paff över det hela men oerhört nöjd och även här lyser ögonen av lycka! Förhållandena och åldrarna är olika. Den ena 21 och den andra 15. Men båda är lika nöjda och belåtna och nog lite förvånade! Är det tur eller skicklighet frågar jag mig.

Lyssnade på Tendens i P1 när jag satt i bilen påväg hem idag (onsdag) och programmet handlade om ungdomar som försvinner ur systemet efter nian. De väljer att inte läsa vidare. Väljer att gå andra vägar. Men de pratar inte högt om det. Nu har man tillsatt en grupp som ska leta upp alla de här ungdomarna som ingen riktigt vet vad de gör. Jag kopplar ihop detta med mina ungdomars diskussion kring jobb och funderar då på hur gör de här ungdomarna. De som själva väljer att inte gå vidare i skolans värld. Som väljer att stå utanför det ”normala”. Hur går det för de? Får de jobb? Vilken slags jobb får de? Blir de nöjda och får de det stöd de behöver för att ha den styrka som krävs för att klara sig ute i den ”stora, stora” världen?

För det handlar inte bara om att man ”måste” och ”bör” plugga vidare efter nian. Den handlar också om allt annat. Är man tillräckligt vuxen för att klara sig i den värld vi lever i idag? Har de här ungdomarna vuxna som kan hjälpa de påvägen?

Nyfiken och intresserad men samtidigt lite skrämd av tankarna som väcks. Vad gör jag om någon av mina, som ännu inte börjat gymnasiet, väljer att inte läsa vidare. Min omedelbara intuition är att det finns inte, går inte. Men jag inser också vikten av att man som vuxen finns där för sina ungdomar, oavsett vilken väg de väljer att ta. Vi kan bara råda de till en viss del. Sen får man hoppas att de lyssnar. Och gör de inte det så har man åtminstone funnits där under tiden. Och vilken väg de än väljer kommer de alla att behöva jobb. För hur mycket eller lite ungdomar idag än väljer att utbilda sig så kommer de att hamna i en situation där de behöver jobba och tjäna pengar.

2 comments

  1. Vilket bra inlägg! jag länkar från min blogg =)

  2. Härligt! Tack :)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>