Ett könsrelaterat fenomen – torsdagskrönika

Drar för hundrade gången (på 10 år)  på mig de gråaktiga, sladdriga mjukisbyxorna tillsammans med den slafsiga tröjan och de gamla gympaskorna (har dock en alldeles ny träningsbh!) och ger mig ut för att jogga. I spåret ser jag med förundran på de andra motionärerna och konstaterar snabbt en sak. Männen har de senaste joggingskorna med rätt dämpning, de tajta byxorna som gör det lätt att röra sig och den korrekta vindjackan så att de blir lagom svettiga. De är ute och joggar för kanske tredje gången den veckan och stegen är lätta. Kvinnorna i spåret ser ut ungefär som jag. Svetten lackar. Den stickade tröjan var nog inte så bra mot vinden och svetten. Mjukisbyxorna trillar ner och lämnar en halvbar sladdrig mage. Gympaskorna från gympapasset på Friskis för sådär 10 år sedan har trasiga skosnören. De är ute och joggar för kanske tredje gången de senaste 10 åren.

Har jag rätt eller är detta ett fenomen som är inbillat?

Hur kan det vara så att männen nästan alltid har den utrustning som faktiskt krävs för den sport de utöver? Vem har berättat för de att det är bra? Vem har sagt att för att utöva en sport kontinuerligt och ihärdigt är det en fördel om man ser till att ha rätt utrustning, risken är annars att man tröttnar. Varför har ingen talat om detta för oss kvinnor? Eller, varför tror vi kvinnor att vi inte är värda detta? Ingår det i männens uppfostran men inte i vår?

Jag tycker att medias bild av det hela är ganska jämlik, åtmistone när det kommer till reklamen. Dock kan man ju enkelt säga att det skiljer sig när man läser olika tidningar om träning. Om man tex läser Aktiv träning (som är för män) så handlar det mycket om produkter, prylar, kläder och annat som underlättar så att man kan fokusera på sin träning. När man sen läser tex iform (som är för kvinnor) så är allt mycket mer fokuserat på det psykiska planet, att man ska må bra i sin träning. Ofta kan man läsa att det går likabra med en gammal cykel, det viktiga är att man kommer iväg.

Men det är här problemet kommer in. För visst går det bra att ta den gamla cykeln de första gångerna… MEN om man vill fortsätta och faktiskt få bra resultat så får man nog farao köpa den där lite dyrare mer avancerade cykeln. Annars tröttnar man lätt. Det är bara det att det inte är någon som talar om det för oss kvinnor! Och nu kanske du tänker att hon kan väl tänka själv. Jo, så är det. Men det är lätt att man faller i samma gropar man alltid gjort om ingen talar om för en att man kan ta en annan väg runt!

Själv läser jag både ovanstående tidningar för att få till mig det jag behöver. Fortfarande cyklar jag på den gamla oväxlade cykeln. Dock är träningsbh:n bara lite gammal och det finns planer på att jag ska köpa mig ett par joggingskor till. Och just det. Häromdagen köpte jag mitt första ställ med tajta byxor och vindjacka! Jag lovar! Det känns bättre och går snabbare att träna nu. Ingen tvekan om den saken!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>