Leta nytt jobb med hjälp av sociala media

För några veckor sedan kunde man läsa i nyhetsbrevet Little pink book om fördelen och nyttan av att leta och jaga nytt jobb via sociala media. Eftersom just det var en fråga som dök upp när jag för någon vecka sedan frågade här vad ni läsare ville läsa så tänkte jag helt enkelt rapportera här vad som skrevs.

Spelfältet för att leta jobb har förändrats i och med Twitter, Facebook och Linkedin och faktumet att fler och fler företag är synliga i på dessa ställen. Numera räcker det inte med vem du känner utan det är även viktig vem du följer! Fler och fler företag använder de sociala nätverken för att rekrytera och sökandet blir lättare. Ibland kanske jobben helt enkelt kommer till dig! Men den stora frågan är, hur kan du attrahera de till din profil?

Suite101.com föreslår att man ska leta jobb på mindre än 140 tecken. Alltså aktivera ett twitter konto, skriv en kort profil om dina erfarenheter och mål. Ladda upp ett foto. Följ rekryterare och länka till din CV. Och se till att tweeta mycket!

I nyhetsbrevet har man även intervjuat Jill smart, chef på HRavdelningen på Accenture i USA. Och hon säger såhär:

“Aktivera inflytandet du har i de olika sociala mediekanalerna. Sätt inte bara upp en profil på Facebook eller Linkedin… uppdatera din profil regelbundet, se till att nå ut till ditt nätverk regelbundet, var aktiv och respondera på andra personers frågor om information.

Mashable.com tipsar att man ska prenumerera på branschbloggar för att hålla sig uppdaterad med vad som händer. Se även till att tweeta dagligen och använd hashtags som #nyttjobb. Här finns även tips på de 10 siter man bör finnas med på som jobbsökare.

Ytterligare tips gäller faktumet att 85% (enligt The News Tribune) av alla lediga jobb blir tillsatta genom mun till mun. Använd Linkedin för att nå personer på företag som du vill arbeta på, och börja prata med de. Leta efter jobbtips, potentiella öppningar eller mer information om företaget från redan anställda.

Pinkmagazine som står bakom Little pink book har även en sida med karriärstips som är ganska intressant. Läs här.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>