Rätt energi på rätt ställe -torsdagskrönika

Telefonen ringer. Det är försäljaren Ö som absolut tycker att jag ringer för dyrt med mitt abonnemang. Jaha säger jag, men jag är oerhört nöjd med mitt abonnemang och har ingen intention att byta. Säljaren fortsätter trycka på och babbla en massa om hur bra och billigt det är att ringa med deras bolag. Till slut blir jag så irriterad att jag slänger luren i örat på säljaren. Vilket ger till följd att jag omedelbart blir först på dåligt humör och sen skäms över mitt eget beteende.
En stund senare ringer det på dörren till atéljen. Det är dagens första vilsna person som råkat komma bort sig på vår gård och eftersom det absolut inte finns några andra dörrar så ringer ALLA på vår dörr!! Jag snäser av personen (eftersom jag redan är på dåligt humör) och säger att de har väl ögon att se med. LETA UPP RECEPTIONEN för guds skull!! Sen slänger jag igen dörren och muttrar högt och ljudligt hur oerhört irriterande det är med personer som inte kan läsa skyltar bla bla bla. Går in på mitt rum och kollar mailen. Spam och skräp samsas med konstiga intetsägande epostutskick från företag som inte har en susning om hur man går tillväga när man ska skicka ut nyhetsbrev. Stressen kryper upp i axlarna på mig och snart exploderar jag!

Känner du igen dig?

Jag misstänker att detta inte är ett fenomen som jag är ensam om. Att man hamnar fel och blir på ett uruselt humör bara för att omständigheterna runtomkring för tillfället går åt det hållet! Men tänk om man istället hade avbrutit säljaren i telefonen lite snällt och sagt att det var trevligt att du ringde men jag är verkligen inte intresserad. Jag betalar hellre mer, hoppas du får en bra dag. Och sen lagt på luren snällt och lugnt. Då hade jag inte varit irriterad när det ringde på dörren och hade på ett trevligt sätt kunnat säga till den vilsna personen att det finns en reception runt hörnan. Gå dit och fråga de så kan de säkert hjälpa dig. Det i sin tur hade lett till att jag i lugn och ro kunnat sortera mailen och kanske sett det där nyhetsbrevet från en visst företag och tänkt att oj vad de har gjort detta fel, kanske skulle jag ringa de och erbjuda mina tjänster. Eller så hade jag helt enkelt bara raderat det hela utan att tänka närmare på det.
Dagen hade sedan fortsatt i lugn och ro och det hade varit en glädje att jobba. Väl hemkommen hade man troligen varit lugn och stillsam och tagit en promenad med maken eller en fika med barnen.

Ibland måste man stanna upp och tänka efter så att man verkligen lägger rätt energi på rätt saker och inte tvärtom!

Vad tror du?

2 comments

  1. Tänkvärt! Rätt energi på rätt ställe, bra line :)

  2. Visst är det! Tänkvärt, alltså :)
    Maken o jag diskuterade det hela vid frukostbordet idag och det är verkligen så att man bör lägga just rätt energi på rätt ställe och inte på fel :)
    jag tror det ger en lyckligare och framförallt roligare vardag!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>