Kundkortets lojalitet

Kundkortets lojalitet

Läste nyligen en undersökning som hade gjorts kring detaljhandelns alla kundkort. Det är företaget YouGovSixthSense i UK som har gjort över 60 olika undersökningar inom mat, dryck och livsmedelssektorn. Jag tyckte det var såpass intressant att jag gör ett kort översatt utdrag av det hela här. Mer kan man läsa blandannat inne på The Wise marketer.

Kundernas lojalitet för detaljhandeln beror inte alltid på kundkortets varande!

- 93% av Brittiska konsumenter hävdar att de inte kommer att sluta handla i ”sin” butik, även om butiken slutar använda kundkort eller lojalitetsprogram.
- enbart 17% säger att de väljer var de handlar utifrån var de är medlemmar eller har kundkort
- 86% använder sina kundkort på en regelbunden basis.
- 50% säger att det inte är värt mödan att samla poäng
- nästan 1/4 av alla tillfrågade säger att de skulle föredra om handlarna gav mer PR erbjudande istället för samlande av poäng.
- 52% säger att de skulle föredra om poängen omvandlades till en rabatt direkt i kassan
- men, 19% hävdar att de föredrar att samla poäng för att få ngt speciellt, medan 10% säger att de samlar poäng men aldrig hämtar ut gåvan.

Resultatet av ovanstående svar är ju att det inte räcker att bara ha ett lojalitetsprogram. Som handlare måste man göra mer för sina kunder. I artikeln som är gjord har man även intervjuat James McCoy, research director på YouGovSixthSense. Såhär svarar han:

”Loyalty schemes need to do more to create customer loyalty. The schemes are best suited to retailers that are used frequently or where loyalty cards can be used in multiple stores, so that points and rewards accumulate at a fast enough rate to keep people interested.”

Participation was found to be highest among wealthier consumers, which suggests that simply spending more means they can also accumulate points more rapidly and therefore earn more rewards, making participation more worthwhile. However, McCoy warned that retailers still need to do more to ensure that their loyalty schemes engage all types of customer.

Själv tycker jag detta är oerhört intressant. Och omedelbart går mina funderingar till hur man som handlare kan göra för att fånga in sina kunder ännu mer och bättre. Min direkta tanke är helt klart att företagen idag måste blanda in de sociala medierna. Det är här man kan hålla en dialog med sina kunder och genom att vara öppen och tillgänglig få lojala kunder. Lojala kunder pratar om ”sin” butik. Blir en bra ambassadör och använder då gärna, på eget initiativ, allt som butiken/företaget erbjuder de!

Det finns en uppsjö av företag som idag använder sig av detta men ändå är vi långt ifrån framme vid att alla använder det. Men ett exempel på ett detaljhandelsföretag som jag tycker verkligen har gjort bra ifrån sig det är Coop. titta själv:

Coop.se, Coop Facebook, Coop twitter, Coop blogg, Coop youtube, Coop iPhone

tja… inte konstigt att man vill vara medlem här ;)

men som sista bit i detta inlägg vill jag även säga.. Var inte rädda för att ge oss kunder favörer! DET går hem :)

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Det levande varumärket | - [...] Kontakt « Kundkortets lojalitet [...]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>