Ungdomarnas internet användande

För en tid sen hade jag en diskussion på twitter med en som precis som jag funderade kring det här med vilka skillnader tjejer och killar använder och påverkas av nätet. Dagligen ser jag hur mina ungdomar använder sig av nätet och jag slutar inte att förvånas!

Dottern är snart 14 år och har under det senaste året sminkat sig ganska mycket, med tillåtelse av mig. Vissa dagar har sminket blivit riktigt bra och andra dagar mindra bra, men det är en period av lärdom och jag uppmuntrar henne att lära sig. Dock har man som förälder inte så stort inflytande här utan får snällt se på och konstatera att hon nog lär sig så småningom. Visserligen försöker jag lite smått att berätta hur man kan göra med skuggor och framförallt har jag försökt få henne att förstå vikten av att tvätta av sig sminket för att inte riskera finnar och smutsig hud. De produkter jag har införskaffat är oändliga och mängder som jag inte ens vill tänka på vad det har kostat.

I måndags kom dottern hem från skolan och lite i förbifarten kastade hon ur sig ” jo, mamma, idag har jag varit utan smink hela dagen”. Oj svarade jag, det ser jag nu när du säger det, hur kommer det sig? Jo, svarade hon, nu är det ju sommar och då ska man inte ha smink. I mitt stilla sinne tänkte jag, wow! vilken insikt. Häftigt. Kanske har ngt av allt det jag sagt, gått fram ändå. Dottern fortsatte sedan att berätta att kompisarna inte hade trott henne när hon sagt att hon skulle vara utan smink i skolan och hela sommaren. Men hon stretar på och går till skolan utan smink och med synliga finnar i ansiktet. Strongt tänker jag! I affären samma dag säger hon helt plötsligt att hon behöver nytt rengöringsmedel till ansiktet. När vi kommer bort till hyllan så pekar hon. Den! Den ska vara riktigt bra! (jo, tänker jag, det har jag försökt säga till dig länge!) Men hur vet du det, frågar jag. Jo, det säger en av de bloggare som jag följer, så den vill jag prova! jag böjer mig omedelbart för önskan och införskaffar ”rätt” medel.

Lite senare förstår jag även att det här med att vara utan smink är inte min dotters eget påhitt, eller att hon har lyssnat på mig. Nä… hon har läst en eller flera modebloggar och hon respekterar och litar på att det de tjejerna säger, det är så det är och ska vara! Alltså, inget smink under sommaren för då behöver huden andas och man ska använda ”rätt” produkt för att få bort finnar och annat från huden!

Snacka om att bli påverkad. Snacka om att de kan påverka! Denna gången i ett lyckligt sammanhang. Men jag inser också vikten av att man som förälder hör och lyssnar på vad ens ungdomar pratar om. För de är påverkbara. Och det är kanske inte alltid i lyckliga sammanhang! Även om det just här, i mina ögon, var en superb lärdom de/den gav ut.

Men sonen då, som är 16år? Han som är motsatsen till sin syster och som inte läser en enda blogg. Vad gör han på nätet. Förutom att spela spel? Jo, han lär sig allt som finns att lära sig om mopeder, motorer, dataspel, grafik, hur man göra experiment i köket och annat underligt. Lycklig kom han ner häromdagen och berättade att han skulle filma hela moppemötet som ska ske i helgen och att eftersom han är medlem på det forumet så vet han om att det blir av och kan dessutom ta med sig sina vänner. Trots att hans egen moped ligger fullständigt isär plockad i vårt garage. Så vad har han lärt sig av sitt nätanvändande. Jo, han har fått nya vänner i andra städer. Han har lärt sig att man kan lära sig saker, handgripligen, och ta tag i saker som han vill göra, eftersom det finns information och andra på nätet med samma funderingar. Även här på gott och ont och återigen inser jag att just detta är bra och positivt men att det finns en mängd information som han kanske inte har lika mycket nytta av och som kanske snarare kan förstöra än att lära och att det återigen är jag som förälder som måste kommunicera, lyssna, lära och hjälpa!

Inte bara mina ungdomar utan alla ungdomar använder idag nätet som en självklar del av deras liv. MEN tjejer och killar använder sig av nätet på olika sätt. DET är något vi som marknadsförare måste ha i åtanke när vi planera kampanjer som ska nå ut till den här målgruppen. DET är något som sen följer de här personerna genom livet. Det tar inte slut den dag de blir 20. Kanske förändras det något, men de har med sig en erfarenhet som ingen av oss andra har haft möjligheten att få. Vi som vuxna, marknadsförare, föräldrar måste lyssna, betrakta och ta till oss hur den nya generationen killar och tjejer använder sig av dagens medier. Vi måste ta med i beräkningen att de växer upp med något som vi andra har fått lära oss i vuxen ålder. Det är spännande. Det är svårt. Det är aningen obegripligt och aningen svårhanterligt. Men vi måste ta det till oss. Här och nu!

Som förälder, vuxen och marknadsförare säger jag tack och lov för internet! Jag är en lyckligt lottad förälder som har barn som får möjligheten att växa upp med internet som hjälpmedel i deras väg ut i livet!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>