Bloggande tjejer och killar

Igår när jag satt och skrev inlägget kring kvinnor och de sociala medierna kom maken in med tidningen City. Där var det en artikel om tonårstjejer och bloggande. Lite roligt då vi har pratat rätt mycket med dottern (14) om det här med bloggar. Hon skriver inte själv, ännu, men läser frekvent ett antal bloggar och refererar numera oftare och oftare till vad bloggtjejerna skriver. När jag läser artikeln i City så får jag ännu mer belägg för det jag har trott. Tjejerna tar sitt dagboksskrivande till nätet. De lämnar böckerna och skriver sina dagliga noteringar på nätet istället. Att sen inte killarna gör detta är inte så konstigt. Vad jag vet så är det mycket mer ovanligt med dagboksskrivande killar, så varför skulle det finnas lika stor andel bloggande killar som tjejer? Det kommer snarare när de blir äldre och har en hobby eller ett intresse. Då jäklar skriver de!

Enligt tidningen City har 36% av tjejer mellan 12-15år en egen blogg. Bland killarna är det 20% som har en egen blogg i åldern 16-25år.

I tidningen Hallandsposten kunde man i helgen läsa om en undersökning gjord kring det här med killars och tjejers internetanvändande:

World Internet Institute, Medierådet och Stiftelsen för internetinfrastruktur, har tagit fram rapporten ”Unga svenskar och internet” där svenska barns och ungdomars internetvanor kartlagts.

Rapporten visar att killar fortsätter att spela ända upp till 20-årsåldern medan flickor byter ut speltiden mot annat. De blir mer intresserade av sina vänner och ägnar mer tid åt sociala nätverk och bloggar, där de skapar eget innehåll genom att kommentera varandras sidor.

Läs hela artikeln här

Om man är mer intresserad av unga barn/ungdomar och deras internetvanor kan man på medierådets hemsida ladda hem hela studien.

Medierådet har tillsammans med World Internet Institute och .SE tagit fram rapporten Unga svenskar och Internet om vad barn 3-16 år gör på nätet. I studien, författad av Olle Findahl, presenteras bland annat resultat kring barns internetvanor, deras egen och föräldrarnas datorkompetens samt hur internet används i skolan.

Hämta studien här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>