Tar du semester i sommar?

Läser i Sydsvenskan om en undersökning som är gjord kring huruvida småföretagare tar semester eller inte.

Semester är en självklarhet för de flesta – utom för småföretagare. En ny undersökning från Företagarförbundet visar att 84 procent eller över fyra av fem av småföretagare jobbar mer än 40 timmar per vecka. Var fjärde tar högst en veckas sommarledighet och ungefär hälften tar högst två veckors semester.

Dessutom jobbar nästan nio av tio småföretagare ändå under sin ledighet, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Frågan jag ställer mig är, hur har de ställt frågan till de här småföretagarna? Har de bara frågat om de tar semester och isåfall när och hur. Eller har de frågat om de här småföretagarna är företagare för att de älskar sitt yrke och gärna lever med den dygnet runt och låter semester, jobb, liv och hobby flyta ihop?

För är det inte så det är för de flesta av oss som driver företag? Oavsett om vi är frilansare, driver butik och/eller har anställda? Är det inte så att vi faktiskt älskar det vi gör och gärna tar med oss jobbet hem, på semestern och på helgen? Åtminstone är det så för mig. Jag vill helst inte skilja på arbete och fritid. Det är ju när jag går i trädgården och påtar som ideérna till min kunds nästa kampanj eller en annan kunds strategiarbete dyker upp i huvudet! Det är ju när jag står i köket och lagar mat till familjen som jag måste ha ett anteckningsblock bredvid för att skriva ner ideérna på nya projekt som poppar upp!

Hade en intressant diskussion med en annan företagande väninna häromdagen. Hon kände sig ”tvingad” att  ha ett kontor för att slippa en massa gliringar och konstiga påstående. Det verkar som att icke företagare har svårt att förstå att man gärna både kan och vill stiga upp på morgonen, sätta sig och jobba fast man inte har någon tid att passa eller någon chef som säger till en vad man ska göra. Ett kontor kan däremot ge den där ”lilla” extra tydligheten att ” nu går jag och jobbar”!!

Varför måste det vara så? Varför kan man inte få lov att älska det man gör utan att folk undrar om man inte jobbar lite för mycket och nog borde ta de där fyra veckorna semester! Eller tvärtom att de tror att man går omkring hela dagarna och inte gör något!

3 comments

  1. Helt rätt frågeställning!
    Jag tar nog bara semester någon vecka i sommar och några halvdagar eftersom jag har så många spännande projekt och uppdrag.
    Jag tittar nu på resor under övriga året, dvs både en vecka i höst, en i vinter och ev en till våren.
    Trivs man med livet och sitt jobb flyter de ihop!

  2. SJälv har jag valt att flytta hem kontoret i sommar. Mycket för att kunna både träffa tonåringarna när de vaknar och innan de far iväg på sina egna äventyr och sen även för att just kunna kombinera en lunch i solen med några timmars jobb under dagen. Sen blir det någon vecka här och där när vi åker iväg under sommaren. Men precis som du så planerar vi att ta några dagar i september/oktober när vi sticker iväg hela familjen :)

  3. Håller med dig helt. Den allmänna synen på arbete är alldeles för schabloniserad och obsolet. Någonstans utgår man fortfarande ifrån att en ”fast anställning” är det enda riktiga jobbet. Dessutom ska man gärna tycka illa om det man gör. Och gör man det måste man naturligtvis varje år ha någon form av ledighet där man helt kan koppla bort sin ”sysselsättning” och vara någon annan åtminstone i några veckor. Vi som är småföretagare ”lever våra jobb” på ett helt annat sätt och ser situationen med att vara helt bortkopplad från jobbet snarare som något negativt. Vi gör ju (förhoppningsvis) det vi älskar att göra och har dessutom förmånen att kunna försörja oss på det. Varför skulle man, lite tillspetsat, alls vilja vara borta från det?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>