Hur pass lojal är du?

Att vara lojal mot sina vänner är för de flesta av oss en självklarhet. Att vara lojal mot arbetskamrater och chefer/kunder är för det mesta också en självklarhet. Men hur pass lojal är du mot de varumärke som du tycker om. Ifall varumärket förändras eller gör något du egentligen inte tycker om?

För en mängd år sedan flög jag mycket fram och tillbaka till Stockholm. Jag flög då mer eller mindre uteslutande med MalmöAviation för att det passade att landa i Bromma. Under de här åren hade jag ett bonuskort som gjorde att jag samlade poäng på flygturerna. Det gav mervärde (som alla bonusprogram) i form av olika rabatter (minns faktiskt inte exakt vad just nu). Nu är det många år sedan och jag har sedan länge inte kvar det här kortet. Funderar då omedelbart på vad som händer när man slutar använda ett kort, är man fortfarande medlem? Men, det var inte det jag skulle skriva om här. Det som hände mig var att jag idag för första gången på länge har ett möte inbokat i Stockholm i nästa vecka. Detta möte bygger på att jag flyger till Bromma och då är det naturligtvis självklart att jag flyger med Malmöaviation. Inga problem. Jag bokar min resa och när jag gör det så ser jag att man kan gå med i deras bonusprogram och få poäng på resorna. Utan att riktigt tänka mig för är jag där och skriver in mina uppgifter. Trots att jag inte flugit med företaget på flera år. Trots att jag inte vet när jag nästa gång kommer att åka till Stockholm. Trots att jag föredrar att åka tåg. Men något i mitt undermedvetna gör att jag är lojal till detta företaget. De har behandlat mig bra och jag har i mitt minne enbart bra känslor inför det här företaget. Skulle jag göra samma sak med SJ? Som faktiskt är det sätt att resa på som jag föredrar. Nä, det skulle jag inte. Trots att jag åker mer tåg varje år än jag åker flyg på flera år, i genomsnitt. Varför?  Just SJ lever inte upp till mina förväntningar. Mina känslor inför det företaget är att jag aldrig kommer fram i tid. Även om själva resan är behagligare än att flyga. Dessutom har jag inget val när det kommer till att ta tåget. Det finns ju bara SJ, så varför ska jag då visa de lojalitet?

Om man däremot börjar prata med mig om Apple och deras produkter så är jag lojal. Jag är så pass lojal att de i stort sett skulle kunna göra vad som helst utan att jag skulle börja använda andra produkter. Galet? Förmodligen, men oj vad härligt det kan vara att vara så lojal mot ett företag! (och då är jag inte med i några bonusprogram eller kundlojalitetsprogram eller något annat. Jag är lojal för att jag gillar Apple!)

Hur pass lojal är du?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>