Unga kvinnliga entreprenörer

Är du nyfiken, kreativ, självständig, envis, hängiven, optimistisk och har dessutom en glädje inför att arbeta och har ett visionärt tänkande? Då är du troligtvis en entreprenör på ett eller annat sätt. Är du dessutom under 30 år är du en ung entreprenör.

Men trots att man har ovanstående kvalifikationer innebär det inte att man driver ett företag innan man är 20 eller får pris som ung företagare/entreprenör innan man är 30. Det är det ganska få av oss som får. Men vissa lyckas och jag kan inte annat än nämna en tjej som faktiskt lyckats riktigt bra! Jag har tidigare hört talas om henne men idag när jag fick ett mail med en del information om vad hon gjort kan jag faktiskt inte annat än att göra detta inlägg. För den här tjejen är verkligen värd att bli omtalad!

Tjejen (eller kvinnan) jag tänker skriva om här är 25 år och kommer från Umeå. Hon heter Ida Backlund och för tre år sedan startade hon ett företag som säljer löshår. Idag omsätter företaget över 36 miljoner och igår kväll utnämndes Ida till Årets kvinnliga stjärnskott i tävlingen Ernst & Young Entrepreneur Of The Year, region norr.

Jag är imponerad! Var får man den drivkraften och idékraften från i så unga år? Visst vet jag att den här tjejen inte är ensam om att vara framgångsrik i så unga år, se bara på Blondinbella som ett exempel, men ändå! I den åldern hade jag fortfarande inte riktigt koll på vad jag ville göra ”när jag blev stor” … än mindre hade jag kunnat driva ett företag av den storleken. Men som sagt, jag är djupt imponerad och hoppas verkligen att det fortsätter gå bra för denna tjejen och hennes likar. De inspirerar både uppåt och neråt i åldrarna!

Mer om Ida och hennes företag:

Ida har alltid älskat hår. Under tiden hon var arbetslös kom hon på idén att starta ett företag som säljer löshår. Banken nekade henne lån så det fick bli hennes kompanjon som fick sälja en jordbruksfastighet för att de skulle få råd att bygga lager och dra igång företaget. Idag omsätter företaget över 36 miljoner på att sälja löshår till kunder över hela världen, och dit har hon nått på bara 3 år. Ida visar att ett Norrlandsbaserat företag på allvar kan ta upp kampen med företag i modemetropoler som New York, Paris och Milano.

Idas bolag, IS International AB äger och driver verksamheten genom varumärket Rapunzel of Sweden. Företaget har som mål att bli ett av världens största varumärken inom löshår och hårförlängning som säljs via egen fabrik, direkt hem till privatkund eller frisör. Rapunzel går ut mot hela världen och de bygger en ”postorderstad” i Umeå. Ida har alltid velat bli företagare, ända sedan hon var liten, både hennes föräldrar och syskon är egna företagare. I gymnasiet drev hon ett UF-företag och vann pris för bästa tjänst. Företaget ordnade klassresor för åk 4-6.

Namnet Rapunzel kommer ursprungligen från en saga av bröderna Grimm. Den handlar om en prinsessa som heter Rapunzel. Hon har flera meter långt hår och är vackrast i världen. Hon blir inlåst i ett torn av en häxa, som är så avundsjuk på hennes skönhet. En dag räddas hos av en prins, som klättrar upp för hennes gyllene hår till tornets topp.

Ida Backlund om sin vision för företaget: ”Om 5 år har vi en halv miljard i omsättning. Då ska vi fira stort! 2015 är vi i 10 ytterligare länder och ca 50 anställda. Vi är det självklara valet när man behöver våra produkter. Sverige och Umeå sätts på kartan!” Mer info här: http://www.rapunzelofsweden.se/

Länk till bilder från finalkvällen: http://pauwau.se/eoy

Länk till webb-tv klipp med bl.a Ida Backlund: http://pauwau.se/eoy

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>