Filtrerar du barnens tillgång på datorn?

Filtrerar du barnens tillgång på datorn? Ett hett ämne som diskuterats fram och tillbaks genom åren. Den stora frågan är, ska man filtrera delar av åtkomsten för barnen eller ska man det inte?

Mina barn är numera 15 och 17 år gamla och när de började använda datorer var utbudet mindre än vad det är idag. Min intuition sa mig, redan då, att för att mina barn skulle lära sig det som jag ville så behövde datorn vara helt öppen. Under årens lopp har jag aldrig ångrat mitt beslut och istället har den öppna kommunikationen med mina barn varit den vägledande kring alla ämnen. De har båda två säkerligen dykt in på siter och hamnat på forum som inte varit de bästa men det har vad jag kan se snarare ökat deras kännedom om vad internet är för något och hur man bör gå tillväga. Jag har haft samtal med både son och dotter kring hur man bör bete sig och vad man bör akta sig för och då gäller det både i stan och på internet.  Jag har aldrig gjort skillnad på internet, stan, tidningar eller andra situationer där man möter information och andra människor.

Men min fråga nu är, hur tänker man som förälder idag när man har en 5-7 åring som sitter framför datorn och har tillgång till internet? Jag har rannsakat mig själv, diskuterat med familjen och kommit fram till att jag har samma åsikt som jag alltid har haft. Det handlar om att kommunicera med sina barn och få de att förstå vad internet är för något, precis som man lär de att titta åt vänster och höger när man går över en väg. Visst kan jag tycka att man kan göra standardinställningen att barnen inte ska hamna på porrsiter men det är ju det lilla. Det jag har förstått från forum och andra diskussioner är att föräldrar är oroliga för att barnen hamnar på konstiga öppna forum och chattrum och att man kanske bör sätta restriktioner för deras sökvägar på Google. Men är det någon mening med det, undrar jag då? Frågade ungdomarna där hemma och de svarade omedelbart att för att ens en gång hamna inne i de ev. konstiga trådar som finns på vissa öppna forum behöver man skriva så många olika underliga sökord att det nästan är omöjligt. Speciellt då för en 5-7 åring. Min nästa fråga är då, vad är man som förälder rädd för idag när man vill filtrera sökvägar och sidor? Och vad är det man vill filtrera?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>