Kommunikation inifrån och ut

Läser ett inlägg från The Harte of Marketings blogg som kom i förra veckan (det har legat i inboxen ett tag…puh), just detta innehåller en tillbaka blick på hur det var att i USA på ett stort Fortune 500 företag få möjligheten att starta upp en blog. Året var 2006 och allt var i sin linda. Intressant att läsa hur Beth Harte gjorde när hon startade upp denna sin första företagsblogg och hur hon fick fullt stöd från ledningen, hade full koll på regelverket, skrev en hoper med inlägg och pang. Inget hände! Konstigt? Nä, det tycker hon inte såhär i efterhand och jag håller med henne. För med allt som har med kommunikation att göra, oavsett vilken sorts marknadsföring man väljer att använda så måste man i alla lägen ha med sig sitt företag inifrån. Det gör att saker och ting blir så mycket enklare. Speciellt när man pratar de sociala medierna. Men hur gör man då? Beth Harte på The Harte Marketing har några intressanta punkter man kan börja med:

Hur bedömer du ditt företags kultur?

För att kunna avgöra om din organisation är redo för sociala medier, måste du först avgöra vad kultur är. Här är några saker du bör tänka på:

- Hur ser den inre kemin i företaget ut? Rivalitet eller Rapport?
- Är kunden (internt och externt) huvudfokus? Eller är det en dagordning?
- Vem kontrollerar budgeten?
- Hur ser den politiska scenen ut?
- Är de anställda sociala?
- Hur ser nivån på samarbete ut?
- Arbetar du för en social organisation?
- Har du stöd från ledningen?
- Har du gatekeeper* stöd?
- Känner du dina kunder?
- Hur stor är risknivå?

Hela inlägget från Beth Harte kan du läsa här.

*gatekeeper [gei´tki:pə] (engelska), ‘grindvakt’, begrepp inom medie- och kommunikationsforskning som betecknar de mekanismer som styr urvalet av nyheter i massmedier och andra informationskanaler.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>