Staffanstorp öppnar upp och för dialog

Staffanstorps kommun leder väg för Sveriges alla kommuner ( och företag) genom att våga ta steget ut i verklighetens offentlighet. De vågar kommunicera med sina medborgare på alla de platser där medborgarna befinner sig. Jag hoppas att fler tar detta steget och öppnar upp för dialog. En dialog som kan och bör ske på den egna webbplatsen.

WordPress, sociala medier, öppenhet, tillgänglighet, finnas där för medborgarna, allt handlar om kommunikation och att kommunicera! Att kommunicera är en rättighet som vi människor tog fasta vid redan vid tidernas begynnelse. Det är den förmågan som har gjort att vi kommit så långt som vi gjort idag.

Den förste april (dock ej ett skämt) skrev Joakim Jardenberg såhär om Staffanstorps kommun:

Plötsligt händer det. Staffanstorp, skånsk kommun med 22000 innevånare, tar täten i att modernisera vårt offentliga Sverige. Visst har det gjorts många bra myndighetsprojekt tidigare, tex brukar jag hylla UDbloggenSalemEngelska skolan i Nacka och RAÄ – och på måndag släpps en grymt spännande sajt. Men på kommunernas webbplatser har det varit svårt och trögt. Men nu tror jag proppen går ur, och i första leden står Staffanstorp. Här verkar man ta helheten på allvar. Det är helt underbart.

Elin Johansson på Wilson Creative skrev den 1/4 såhär på Wilsonbloggen:

Staffanstorps kommun imponerar med sin nya hemsida!

Först och främst väljer de att basera den helt på open source-verktyget WordPress. Något som är ganska unik när de flesta andra kommunerna köper in dyra licenslösningar för miljoner.

Funktionerna på hemsidan är inte i sig unika men tillsammans känns det väldigt nytt och fräscht på en kommuns hemsida. Det finns alltid information om vem som skrivit artikeln, när den skrevs och de bjuder in till dialog med en tydlig kommenteringsmöjlighet på allt. Dessutom är sidan lättnavigerad och snyggt designad.

Idag på morgonen öppnar jag dagens Sydsvenskan och läser deras artikel där de intervjuat Ingela Richardson och Johan Edlund, båda underbara personer som jag haft mycket kontakt med under projektets gång. Såhär skriver Sydsvenskan i sin inledning:

Tillgängligare, billigare och snyggare. Staffanstorps nya hemsida bryter ny mark i webbvärlden.

– Hemsidan är gjord ut­ifrån ledordet tillgänglighet. Vi ville göra en sida som är så flexibel för användaren som möjligt, säger Johan Edlund som är webbutvecklare och designer och som ligger bakom mycket av utformningen av den nya hemsidan.

Det ska bli fantastiskt roligt att följa fortsättningen av denna utveckling och framför allt hur alla oerhört duktiga redaktörer inom Staffanstorps kommun kommer att jobba vidare med projektet.

Medan jag skriver detta läser jag ett inlägg på twitter från @magnusang där han skriver: På TV: om dagisfröknar som twittrar om vad barnen gör och är förgyller föräldrarnas dag. #TV4 #innovativt

Hittade sen länken till inslaget på Nyhetskanalen.

Snacka om att använda sig av tekniken och att kommunicera. Jag blir glad ända in i själen!

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nu är Staffanstorps nya webbplats uppe | - [...] ett tag sedan skrev jag om ett projektet Staffanstorps nya webb som jag varit involverad i. Min roll har ...

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>